Gebruik foto’s, illustraties en andere visuele hulpmiddelen om de tekst te verduidelijken of te versterken. Zorg dat er een verband is tussen de tekst en de afbeeldingen. 

Gebruik geen afbeeldingen die weinig tot niets te maken hebben met de tekst, dit creëert verwarring. Zorg ervoor dat wat er op de afbeelding te zien is, terugkomt in de tekst of dat de tekst is afgestemd op de afbeelding. De afbeelding mag ten opzichte van de tekst geen nieuwe informatie bevatten.

Zorg dat er op de afbeeldingen kinderen te zien zijn. Wanneer er kinderen in de tekst voorkomen,  zet die kinderen dan op de foto. Laat de kinderen zelf poseren voor foto’s. Gebruik geen modellen, maar laat de kinderen zien zoals ze zijn.

“Het leuke is dat je allemaal bekende mensen en kinderen uit de buurt in Jong010 ziet.”
Liam (8)

Jong010 richtlijnen fotografie
Dit zijn richtlijnen en tips van ervaren fotografen die werken voor Jong010, als inspiratie.

De juiste foto’s maken jouw tekst leuker en sterker. Een goede foto kan een echte aandachtstrekker zijn. Een mooie foto maakt een tekst duidelijker en nodigt uit tot lezen. Voor kinderen is het leuk om op een foto te staan als ze er goed op staan.

Herkenbaarheid
Eén van de doelstellingen van Jong010 is herkenbaarheid. Kinderen vinden het geweldig om zichzelf en hun klasgenootjes terug te zien in de krant. Bekende locaties in hun eigen buurt spreken het meeste aan. Als kinderen op de foto locaties of mensen herkennen uit hun buurt, dan zijn ze extra gemotiveerd om de tekst te lezen.

Als je foto’s neemt, denk dan na over het onderwerp van de tekst en probeer de juiste sfeer te vangen. Gaat je tekst over Max? Zet Max dan voor de foto heel herkenbaar op de voorgrond en laat hem niet wegduiken achter Tom. Ga op een plaats staan waar je zo veel mogelijk gezichten in beeld kunt krijgen. Zorg dat er geen kinderen met hun rug naar de camera staan.

Gezichtspunt
Kinderen zijn klein. Neem foto’s op de hoogte van het kind en niet vanuit je eigen perspectief. Probeer verschillende hoogtes uit. Een vogelperspectief (vanuit de hoogte) is leuk en maakt de foto spannend. Zorg dat alle kinderen er herkenbaar op staan.

Belichting
Fotografeer bij (dag)licht. Ga met je rug naar de zon of lichtbron staan. Daarmee vermijd je tegenlicht en half belichte gezichten. Voor foto’s binnen zoek je een plek op waar het licht gelijk verdeeld is. Zorg ook hier dat de lichtbron achter je is. Toch nog last van tegenlicht? Gebruik dan de flitser.

Achtergrond
Is de belichting goed? Controleer dan de achtergrond. Vermijd lichtbundels of bomen die uit iemands hoofd lijken te groeien. Zorg ervoor dat de achtergrond niet te veel opvalt. De achtergrond moet de foto rust en kalmte geven. Neem een stap naar links en een stap naar rechts. Wat ziet er beter uit? Kies je positie verstandig.

Ingrijpen waar nodig
Soms kan een situatie zo ongunstig zijn dat je moet ingrijpen om een mooie foto te kunnen maken. Bijvoorbeeld als de lintjesknipper bij de opening van een gebouw opeens zijn rug naar je toedraait. Heb lef en grijp in als het nodig is om de situatie naar je hand te zetten voor een goede foto. Sommige fotografen vinden dit lastig, omdat ze vinden dat het brutaal overkomt. Maar uiteindelijk zal de lintjesknipper je dankbaar zijn dat hij niet met zijn rug op de foto staat.

Een fotomoment ensceneren
Lukt het je niet de foto te maken die je in gedachten hebt? Zet het dan in scène. Overdrijf niet. Het moet er natuurlijk uitzien. Vind een goede balans.

Beweging
Beweging ziet er goed uit, maar is lastig te vangen op een foto. In sommige situaties, zoals in donkere ruimtes, is het beter dat je onderwerp niet beweegt.

Tijdens sportevenementen is er altijd veel beweging. Dan kan het moeilijk zijn om goede foto’s te maken. Probeer gezichtsuitdrukkingen te vangen of zet als het kan iets in scène.

Groepsfoto’s
Bij groepsfoto’s is het een goed idee om meerdere opnames te maken. De omgeving mag wel druk zijn, op een speelse manier. Soms hebben kinderen hun ogen dicht of staat een kind verborgen achter een ander kind. Houd er daarom rekening mee dat je veel foto’s neemt. Controleer de opnames in je camera en kijk of ze van goede kwaliteit zijn. Kies de beste opname uit de serie.

Volgende keer: kinderen geven het beste advies

———-
Denk Jong is hét bureau dat jou als bedrijf, organisatie of professional
inzicht geeft in hoe je succesvol kunt zijn op het gebied van:
• kindercommunicatie
• kindermarketing
• kinderparticipatie
• onderzoek onder kinderen
• teksten voor kinderen
• educatieve projecten voor kinderen
• media voor kinderen

Denk Jong legt je stap voor stap uit wat je moet doen om kinderen succesvol
te begrijpen, betrekken en bereiken.

Kijk op de pagina GRATIS voor tips, adviezen, richtlijnen en andere informatie voor als je doelgroep kinderen van 7 tot en met 12 jaar is.
———-

Groetjes!

Angelique van Tilburg
& Suzanne Huig

Comments are closed.