fbpx

 

 

Het was 9 september 2009. Ik lag ’s avonds op bed en ineens wist ik het: ik ga een kinderkrant starten in Rotterdam.

Ik zou die avond eigenlijk naar een concert van Coldplay gaan. Dat concert zegde ik op het laatste moment af om een bijeenkomst over projecten voor kinderen in Rotterdam bij te wonen. Na die bijeenkomst vielen voor mij de puzzelstukjes in elkaar.

Hoewel ik nog niet precies wist op welke manier was ik ervan overtuigd dat het zou lukken. Wat ik tot dan toe had gedaan en wat ik belangrijk vond, kwam samen in de kinderkrant.

Ik werkte als freelance journalist onder meer voor huis-aan-huisbladen. Ook gaf ik journalistieklessen op basisscholen in Rotterdam. Ik maakte samen met kinderen magazines over de buurt en werkte met klassen aan de schoolkrant. Daardoor ontdekte ik wat er in Rotterdam gebeurde en wat er speelde en leefde onder kinderen.

Ik zag dat kinderen heel nieuwsgierig zijn naar hun eigen omgeving. En dat ze het bijzonder vinden om verhalen van leeftijdsgenootjes, zichzelf en bekende plekken en mensen uit de buurt op papier te zien. Dat kinderen echt wel lezen als je hen iets biedt dat ze interessant vinden. En dat ze je meer vertellen dan je had kunnen bedenken als je doorvraagt en oprecht luistert.

Ik hoorde tegelijk dat er in Rotterdam veel problemen waren. Ik zag vooral kansen. Manieren om een kleine bijdrage te leveren aan het oplossen van de uitdagingen die de stad kende. Daarnaast leek het me ook gewoon heel leuk te schrijven over mijn stad Rotterdam. Voor, door en met kinderen.

Vanaf het moment dat ik dat idee kreeg, heeft het me niet meer losgelaten. Ik beet me erin vast en wist dat het ging gebeuren. Ik heb een jaar lang, naast mijn freelance werkzaamheden, gewerkt aan de voorbereidingen en met heel veel mensen gepraat. Ik was 25 jaar, kwam net van school en zocht stap voor stap uit wat gedaan moest worden.

Uiteindelijk kwam mijn droom om voor Rotterdamse kinderen een eigen kinderkrant uit te geven uit op 10-11-2010. Mijn eerste idee ’s avonds op bed was werkelijkheid geworden.

 

 

 

Comments are closed.