Jaarprogramma ‘Je eigen kinderkrant’

Binnen een jaar je eigen kinderkrant in jouw gemeente of regio!

 

In januari 2018 is de eerste groep met deelnemers met het jaarprogramma ‘Je eigen kinderkrant’ 2018 gestart. Het is niet meer mogelijk om in te stromen in het jaarprogramma van 2018.

In januari 2019 start de tweede groep: het jaarprogramma ‘Je eigen kinderkrant’ 2019. Inschrijven voor het jaarprogramma ‘Je eigen kinderkrant’ 2019 is mogelijk vanaf 9 april 2018.

 

Herken jij jezelf in één of meerdere van de volgende punten?

‘Ik wil graag zelfstandig een eigen krant voor kinderen starten en leiden.’
‘Ik wil eigen baas zijn en zelf bepalen wat ik doe en wanneer ik het doe.’
‘Ik vind het belangrijk dat wat ik doe zinvol is en een bijdrage levert aan de samenleving.’
‘Ik werk het liefst dicht bij huis en doe graag iets voor mijn gemeente of regio.’
‘Ik vind het als organisatie belangrijk dat er een kinderkrant in mijn gemeente of regio komt.’
‘Ik neem kinderen serieus, kinderen hebben de toekomst.’
‘Ieder kind verdient een eigen krant.’
‘Ik wil graag weten hoe ik kan zorgen voor een goed en stabiel inkomen uit mijn eigen lokale krant voor kinderen.’

Dan hebben we iets voor jou!

Wij – Angelique en Suzanne – geven je met ons jaarprogramma ‘Je eigen kinderkrant’ alles wat je nodig hebt om zelfstandig en succesvol je eigen lokale kinderkrant in jouw gemeente of regio op te zetten en te leiden.

Achtergrond en succes kinderkrant Jong010
In 2009 startte Angelique op eigen houtje en zonder ervaring met het opzetten van haar eigen gratis lokale kinderkrant Jong010. In 2010 verscheen de eerste krant in een oplage van maandelijks 1.250 en verspreiding op 5 basisscholen. In 2013 begon Suzanne bij Jong010 als journalist. Binnen 2 jaar was zij hoofdredacteur van de kinderkrant. Inmiddels leiden Angelique en Suzanne samen de kinderkrant, komt Jong010 al 7 jaar uit en is de oplage maandelijks 40.000. De kinderkrant wordt verspreid in heel Rotterdam, via alle ruim 300 basisscholen, openbare gelegenheden en het Sophia Kinderziekenhuis. Angelique en Suzanne hebben al vanaf het begin een inkomen uit hun werkzaamheden voor Jong010. Alle partijen die aan de productie van de kinderkrant meewerken, doen dit betaald.

De doelstellingen van Jong010 zijn kinderen stimuleren om beter en met meer plezier te gaan lezen, op een leuke manier een bijdrage leveren aan hun taalontwikkeling, hen meer betrekken bij hun wijk en stad en een bijdrage leveren aan de meningsvorming van kinderen. Daarnaast heeft Jong010 als extra speerpunten kinderen stimuleren om het beste uit zichzelf te halen en om hen aan te moedigen en te inspireren om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Kwetsbare groepen kinderen krijgen extra aandacht, op een positieve manier zonder een stempel op hen te drukken. Jong010 heeft een positieve uitstraling. En een groot bereik, namelijk álle kinderen van 7 tot en met 12 jaar in Rotterdam. We vinden dat alle kinderen gelijke kansen moeten krijgen en dragen daar met Jong010 ons steentje aan bij.

We hebben voor Jong010 meerdere prijzen en eervolle vermeldingen ontvangen, waaronder:
Ambassadeurs van de ING Spaarrekening voor UNICEF 2016.
Winnaar Nationale Alfabetiseringsprijs 2013.
Nominatie UNICEF Paul van Vliet Award 2013.
Winnaar RET Aardig Onderweg Award 2012.

Claudia de Breij, ambassadeur Unicef en jurylid Paul van Vliet Award:
‘Ik vind het geweldig dat Jong010 kinderen de kans geeft over zichzelf én anderen te lezen. Het gevoel dat je belangrijk genoeg bent om een krant voor te maken lijkt me heel goed. Laat staan dat je er zelfs in zou kunnen staan! Wat mij betreft zou dit ook voor 020, 030, 040 en in alle andere regio’s een geweldig idee zijn.’

 

Aan de hand van 10 modules die we verspreid over een jaar behandelen, nemen we je mee richting het opzetten en leiden van je eigen lokale of regionale krant voor kinderen. 

Modules
1. Jaarplan en voorbereiden onderzoek
2. Uitwerken onderzoek en begroting
3. Subsidies en fondsen
4. Sponsors en adverteerders
5. Planning en organisatie redactie
6. Publiciteit en netwerken
7. Schrijven voor kinderen
8. Fotograferen en vormgeven voor kinderen
9. Administratie en verantwoordingen
10. Strategie en ontwikkeling

Opzet per module:
Week 1
Algemene informatie tijdens bijeenkomst op locatie
Op een vaste dag en tijd, voor iedereen tegelijk
Week 1 en 2
Aan de slag met lesmateriaal (opdrachten, documenten, templates)
Zelfstandig
Week 3
Eén op één coaching
Op afspraak, individueel
Week 3 en 4
Implementeren na één op één coaching
Zelfstandig

Opzet van het jaarprogramma
Per module houden we één training van een dag(deel) op locatie, ontvang je lesmateriaal en voer je opdrachten uit die bij de module horen. Deze opdrachten zijn praktische stappen die direct bijdragen aan het uitbrengen van je eigen kinderkrant. Alle informatie en materialen zijn  beschikbaar via een gestructureerde, overzichtelijke en makkelijk te gebruiken online omgeving. Iedere deelnemer krijgt per module één op één coaching van Angelique en Suzanne. Daarnaast krijg je toegang tot een groep voor alle deelnemers, waarin je tijdens het programma al je vragen aan Angelique en Suzanne kunt stellen en waarin deelnemers die hier behoefte aan hebben onderling kunnen sparren, ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen helpen.

Informatie, documenten en templates
We gaan je binnen het jaarprogramma stap voor stap inzicht geven in alles wat wij hebben gedaan om Jong010 op te zetten en een succes te maken en wat we doen om dit zo te houden. We geven al onze informatie, tactieken en strategieën prijs, zodat ook jij succesvol je eigen lokale kinderkrant kunt opzetten en leiden. Je krijgt alle informatie, documenten en templates die wij gebruiken. Klik op deze link voor een overzicht van alle informatie, documenten en templates bij alle 10 de modules. (Vanaf 9 april 2018 beschikbaar.)

Licentie en leveranciers
Na het afronden van het jaarprogramma ontvang je een licentie om onze merknaam, ons logo en onze huisstijl voor jouw gemeente of regio te gebruiken. Er wordt per gemeente of regio slechts één keer een licentie afgegeven. Deze licentie is voor de deelnemer van die gemeente of regio die zich als eerste inschrijft voor het jaarprogramma. Voor het gebruik van de licentie hoef je als deelnemer die het jaarprogramma heeft afgerond geen royalties af te dragen. Daarnaast mag je samenwerken met onze vaste leveranciers en kun je meeprofiteren van de prijsafspraken die we met de leveranciers hebben gemaakt. Bijkomend voordeel is dat deze leveranciers bekend zijn met de manier van werken die in het jaarprogramma aan bod komt. Aan het gebruik van de licentie en het samenwerken met de vaste leveranciers zijn voorwaarden verbonden.

Het gebruikmaken van de licentie en het samenwerken met de vaste leveranciers is niet verplicht. Als je hierin je eigen keuzes wilt maken en een andere weg wilt inslaan, is dat ook goed. Na afronding van het jaarprogramma ben je niet aan ons gebonden met afspraken of contracten.

Investering
De prijs voor deelname aan het jaarprogramma ‘Je eigen kinderkrant’ 2018 is € 15.000,- exclusief 21% btw. De prijs voor het jaarprogramma ‘Je eigen kinderkrant’ 2019 wordt op 9 april 2018 bekendgemaakt. Dit bedrag is inclusief een licentie voor onbepaalde tijd. Als je tijdens het jaarprogramma direct alles implementeert zodat je eigen lokale kinderkrant zo snel mogelijk uitkomt, kun je tijdens het jaarprogramma een investering in tijd van gemiddeld 2 á 3 dagen per week aanhouden.

Het is mogelijk om onder bepaalde voorwaarden als duo deel te nemen, zodat je de investering wat betreft kosten en qua tijd kan verdelen.

 

Lees via onderstaande links meer over het Jaarprogramma ‘Je eigen kinderkrant’.

1 november 2017 – Alkmaars Weekblad
Eigen kinderkrant voor Alkmaar

7 oktober 2017 – BN DeStem
Jong0165: nieuwe krant speciaal voor kinderen

11 augustus 2017 – AD Rotterdams Dagblad
‘Hele land aan de kinderkrant’

7 augustus 2017 – BNR Nieuwsradio, Hemmen
Kinderkrant (laatste item – FC De Graafschap, wielrennen en asfalt van wc-papier – vanaf 1:24)

2 augustus 2017 – Trouw
Elke stad zijn eigen kinderkrant

14 juli 2017 – Stimuleringsfonds voor de journalistiek
Denk Jong start opleiding voor kinderkranten

13 juli 2017 – De Nieuwe Reporter
“In 2020 moet elke stad en regio in Nederland een eigen kinderkrant hebben”

 

Klik op deze link voor een overzicht van de meest gestelde vragen over het jaarprogramma en de antwoorden op die vragen. (Vanaf 9 april 2018 beschikbaar.)

 

Ben je serieus geïnteresseerd in het jaarprogramma?
Wil je meer weten?
Overweeg je deelname?

Vul onderstaand contactformulier in!

We nemen dan contact met je op.

 

Contactformulier

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Organisatie

Telefoonnummer

Beantwoord in het tekstveld onderstaande 4 vragen.

1. Wie ben je, wat is je achtergrond is en waar houd je je op dit moment mee bezig?

2. Wat is de reden dat je een eigen kinderkrant wil opzetten?

3. In welke gemeente of regio wil je een eigen kinderkrant opzetten?

4. Op welke vragen wil je een antwoord zodat je kan bepalen of het jaarprogramma iets voor jou is?

Op welke manier ben je op deze pagina over het jaarprogramma terechtgekomen?