Suzanne en Angelique

 

Suzanne Huig en Angelique van Tilburg leiden samen de Rotterdamse kinderkrant Jong010. Naar aanleiding van het succes van Jong010 hebben ze het jaarprogramma ‘Je eigen kinderkrant’ ontwikkeld. Binnen het jaarprogramma begeleiden ze deelnemers naar het uitgeven van hun eigen lokale kinderkrant.

Suzanne en Angelique zijn perfect op elkaar ingespeeld en vullen elkaar op het gebied van kennis en persoonlijke kwaliteiten goed aan. Met hun schat aan ervaring als het gaat om het oprichten, uitbreiden en leiden van een kinderkrant geven ze tijdens het jaarprogramma waardevolle handvatten waar deelnemers direct mee aan de slag kunnen. Met hun aanpak wordt het succesvol uitgeven van een lokale kinderkrant voor iedereen haalbaar!

 

Suzanne Huig

“Suzanne is heel benaderbaar.
Ik heb bij haar nooit het gevoel dat ik een ‘rare’ vraag stel.”

Suzanne (1991) werkt sinds 2009 met kinderen. Ze begon als begeleider van leerlingen met een beperking, handicap of chronische ziekte. En maakte met basisschoolleerlingen schoolkranten en radio- en televisie-items. De eerlijkheid, denkwijze en nieuwsgierigheid van kinderen sprak haar erg aan. Daardoor is ze zich verder gaan ontwikkelen in het werken met en voor kinderen.

Suzanne studeerde in 2012 af als televisiejournalist. Tijdens haar studie liep ze stage bij Kidsweek en het Jeugdjournaal. Ze heeft tijdens haar afstuderen het televisieprogramma ‘Wat vindt de klas?’ ontwikkeld. ‘Wat vindt de klas?’ is een discussieprogramma voor kinderen van 7 tot en met 12. Het is een online televisie-uitzending over nieuwsonderwerpen en maatschappelijke onderwerpen. Het programma draait om de verhalen, ervaringen en meningen van kinderen.

In 2013 volgde ze de opleiding ontwikkelingspsychologie, om meer over de ontwikkeling en het kennis- en denkniveau van kinderen en jongeren te weten te komen. Die kennis komt goed van pas bij het schrijven voor kinderen.

In 2013 begon Suzanne als journalist en eindredacteur bij Jong010. Vanaf 2015 is zij hoofdredacteur van de kinderkrant. Zij bedenkt creatieve ideeën die bij de denkwijze van kinderen passen en die kinderen aanspreken. Door haar ervaring en vrijwel dagelijks werkgerelateerde contact met kinderen kan zij goed adviseren wat het beste aansluit bij de doelgroep.

Samen met Angelique van Tilburg richtte ze in 2016 het bedrijf Denk Jong op en startte ze in januari 2018 met het jaarprogramma ‘Je eigen kinderkrant’.

 

Angelique van Tilburg

“Angelique heeft goed over de kinderkrant en het jaarprogramma nagedacht.
Ze zet haar ervaring in om mij het gevoel te geven dat ik het ook kan.”

Angelique (1984) werkt met en voor kinderen sinds 2007. Ze begon als leraar op een Thaise basisschool en op een basisschool voor Birmese vluchtelingen in de stad Ranong. Terug in Nederland startte ze in 2008 met lesgeven in journalistiek, waarbij ze kinderen hielp met het maken van magazines en schoolkranten over onderwerpen die kinderen zelf belangrijk vonden. Daarnaast studeerde ze Communicatie en deed ze de master Media & Journalistiek. Ook werkte ze als vrijwilliger voor De Kindertelefoon, de hulplijn waar kinderen via telefoon of chat gratis en anoniem contact mee kunnen opnemen. Ze communiceerde daar op een heel persoonlijk niveau met kinderen. “Bij De Kindertelefoon leerde ik belangrijke vaardigheden om echt contact met kinderen te kunnen maken. Ik won hun vertrouwen waardoor ze zich naar me openstelden, soms in zeer moeilijke omstandigheden. Kinderen deelden via de telefoon en chat vaak hun échte gedachten en gevoelens.”

In 2009 leidde dit, samen met haar ervaring als zelfstandig journalist voor kranten en tijdschriften, tot het idee om een gratis lokale krant voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar op te richten. In 2010 kwam de eerste Jong010 uit. Deze werd toen verspreid op 5 basisscholen in Rotterdam in een oplage van maandelijks 1.250 exemplaren. Jong010 werd binnen een aantal jaar een stedelijk succes. Ook organisaties die kinderen wat waardevols te bieden hebben, konden via Jong010 direct met kinderen communiceren. In 2015 steeg de oplage tot maandelijks 40.000 waardoor de krant nu alle kinderen in Rotterdam bereikt.

In 2015 lanceerde Angelique Denk Jong Marketing. Met Denk Jong Marketing zette ze haar unieke kennis en ervaring over wat kinderen aanspreekt in om bedrijven en organisaties te helpen met het schrijven van teksten voor kinderen.

Samen met Suzanne Huig richtte ze in 2016 het bedrijf Denk Jong op en startte ze in januari 2018 met het jaarprogramma ‘Je eigen kinderkrant’.

 

Eervolle vermeldingen en prijzen

Angelique en Suzanne hebben de afgelopen jaren meerdere eervolle vermeldingen
en prijzen ontvangen voor hun projecten en initiatieven gericht op kinderen.

Vermelding lijst meest inspirerende personen FONK top 20 2017.
Ambassadeurs van de ING Spaarrekening voor UNICEF 2016.
Winnaar Nationale Alfabetiseringsprijs 2013.
Nominatie UNICEF Paul van Vliet Award 2013.
Vermelding Viva400 categorie Creatief 2013.
Winnaar RET Aardig Onderweg Award 2012.
Nominatie Red’s Hot Women Award 2012.
Winnaar Aardig Onderweg Award 2012.
Vermelding Viva400 categorie Creatief 2011.

Jurylid RET Aardig Onderweg Award 2015, 2016 en 2017. (Angelique)
Jurylid Rotterdamse Kinderrechten Award 2017 en 2018. (Angelique)
Jurylid Rotterdamse Reus 2017. (Suzanne)

 

 

Klanten van Denk Jong

Belasting- en Douane Museum, Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond, De Kindertelefoon, EIC-Mainport/ Port Rangers, Gebied Rotterdam Centrum, Gemeente Rotterdam, Het Nieuwe Instituut, Hogeschool Inholland, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Jeugdcultuurfonds Rotterdam, Jeugd Vakantiepaspoort, Kinderombudsman Rotterdam, Miniworld Rotterdam, Rabobank Rotterdam, RET, Rotterdamse Muziekcoalitie, SKVR, Shell Nederland, Stedin, UNICEF, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, zelfstandigen.