fbpx

Veelgestelde vragen over het jaarprogramma

 

Wanneer begint het jaarprogramma
Het jaarprogramma 2020 start in januari 2020. Dit is in 2020 de enige mogelijkheid om in te stromen.

Hoeveel tijd kost het jaarprogramma?
Alle trainingsdagen van de eerste 5 modules (de financiering voor je kinderkrant) duren een hele dag. Gemiddeld kun je een jaar lang een dag in de week aanhouden om alle opdrachten goed uit te kunnen voeren. Na elke trainingsdag ga je zelfstandig en op je eigen tempo aan de slag. We zijn tussentijds beschikbaar om vragen te beantwoorden. Je kiest zelf wanneer je aan het jaarprogramma werkt en hoeveel tijd je eraan besteedt. Je kunt het jaarprogramma dus aanpassen aan je eigen agenda. Het is ons doel dat je uiterlijk in december 2020 de financiering voor je kinderkrant rond hebt. De training van module 6 tot en met 10 (de productie van je kinderkrant) duurt een aantal dagen achter elkaar een hele dag, waarna je vanaf begin 2021 je krant kan uitgeven.

Uit welke modules is het jaarprogramma opgebouwd?
De eerste 5 modules:
1. Onderzoek
2. Projectplan en begroting
3. Subsidies en fondsen
4. Sponsors en adverteerders
5. Aanvragen, contracten en verantwoordingen
Module 6 tot en met 10 behandelen we in een training van 4 aaneengesloten dagen. Je neemt deel aan deze training zodra je de financiering voor je kinderkrant rond hebt. Na het volgen van deze training kun je binnen een maand je kinderkrant lanceren.
6. Organisatie van de redactie
7. Schrijven voor kinderen
8. Fotograferen en vormgeven voor kinderen
9. Team samenstellen en administratie
10. Strategie, ontwikkeling en publiciteit

Kan ik het jaarprogramma naast mijn huidige werk volgen?
Dat kan heel goed. Voor deel 1 (module 1 tot en met 5) van het jaarprogramma kun je aanhouden dat je er gemiddeld een dag in de week mee bezig bent. We houden er ook rekening mee dat er weken zijn dat je vrij wilt zijn omdat bijvoorbeeld je kinderen vakantie hebben of omdat je op vakantie wilt. Het kan ook gebeuren dat je even vastloopt en dat even afstand nemen alles weer helder wordt. Hier is ruimte voor.

Wanneer de financiering van je kinderkrant rond is en je met deel 2 van het jaarprogramma start, zal het aanhouden van je werk niet de meest ideale situatie zijn. Maar waarschijnlijk wil je dat ook helemaal niet. Het jaarprogramma is het meest geschikt voor personen die zich helemaal op het uitgeven van de kinderkrant willen gaan richten en bereid en in staat zijn om hier hun werk en onderneming van te maken. De kinderkrant die je met ons opzet is geen hobby of vrijwilligerswerk. Uit je kinderkrant ga je als oprichter en hoofdredacteur een inkomen halen, doordat je een groot deel van de werkzaamheden die komen kijken bij het uitgeven van de kinderkrant zelf uitvoert.

Wat gebeurt er als ik na deel 1 van het jaarprogramma wil stoppen en niet verder wil met de kinderkrant?
Wij zijn ervan overtuigd dat we je met ons jaarprogramma alles geven wat je nodig hebt om zelfstandig en succesvol dé kinderkrant van jouw regio te starten. Mocht je toch om wat voor reden dan ook na het volgen van module 1 tot en met 5 niet verder willen met de kinderkrant, dan kun je voordat je met module 6 begint stoppen en hoef je de betaling van deel 2 niet aan ons te voldoen. Houd er wel rekening mee dat je dan ook niet zonder ons een kinderkrant kunt starten.

Hoeveel vrijheid heb ik?
Wanneer je volgens ons concept en met onze licentie gaat werken, hebben we een aantal basisregels. Dit omdat je dan onze naam en merk gaat gebruiken en we de kwaliteit hoog willen houden. Er is binnen ons concept en de licentie ruimte voor eigen inbreng en creativiteit. Het wordt echt je eigen kinderkrant en je eigen sociale onderneming en je hoeft geen verantwoording aan ons af te leggen. Je hebt dus veel vrijheid. We vertrouwen erop dat je met het jaarprogramma alles in handen hebt om zelf de beste keuzes voor je kinderkrant te maken.

Ik heb geen ervaring op één op meerdere vakgebieden die belangrijk zijn bij het uitgeven van een kinderkrant (bijvoorbeeld journalistiek of ondernemen), is het jaarprogramma toch geschikt voor me?
Jazeker, ook als je geen enkele ervaring hebt op dit vlak kun je het jaarprogramma volgen. We begeleiden je stap voor stap.

Wat houdt de licentie in?
De licentie geven we af zodat je ons intellectuele eigendom (onder meer concept, merk en huisstijl) kan en mag gebruiken. We hebben hiervoor een licentieovereenkomst. Voorwaarde voor het gebruik van de licentie is dat je je kinderkrant daadwerkelijk volgens ons concept gaat maken en uitgeven. We streven niet alleen journalistieke, maar ook maatschappelijke en educatieve doelstellingen na. Beslis jij – om maar een voorbeeld te geven – dat je uiteindelijk een puur commerciële kinderkrant wilt maken met bijdragen die schadelijk kunnen zijn voor kinderen? Dan willen wij onze naam daar niet aan verbinden en zal de licentieovereenkomst worden ontbonden.

Zijn er na deelname aan het jaarprogramma vergoedingen verschuldigd voor het gebruik van de licentie?
Aan het gebruik van de licentie zijn geen kosten verbonden, zolang als je kinderkrant verschijnt. Dit zit inbegrepen investering in het jaarprogramma. Het is wel zo dat de licentie op jouw naam komt te staan. Je kan de licentieovereenkomst dus niet zomaar zonder overleg met ons overdragen aan iemand anders of verkopen.

Waar is het bedrag van € 18.000,- op gebaseerd?
Dat is in het kort eigenlijk alles dat je nodig hebt om je eigen onderneming en je eigen kinderkrant te starten. Het is een combinatie van de opleiding inclusief al het materiaal, onze uren, onze kennis en ervaring, coaching en advies, de licentie en de waarde van het intellectueel eigendom. Je kunt het vergelijken met het investeren in een soort franchiseformule, maar dan met veel meer vrijheid en zonder het afdragen van een deel van je inkomen achteraf.

Wat kan ik doen als ik het jaarprogramma te duur vind?
Zet de prijs van het jaarprogramma af tegen wat het voor jou waard is en wat het je de komende jaren gaat opleveren. Heb je wat dat betreft vertrouwen in ons en vooral ook in jezelf dat het je gaat lukken? Wij vinden het jaarprogramma veel meer waard dan € 18.000,-, omdat we weten wat je gaat krijgen en wat je kan gaan verdienen als je van het uitgeven van je kinderkrant je droombaan hebt gemaakt. Het is aan jou of je de waarde en kansen van het jaarprogramma ziet en of dat voor jou de investering van waard is.

Ik vind € 9.000,- per deel en € 18.000,- totaal veel geld, wat kan ik doen?
Het is denken we belangrijk om je af te vragen of je het geld er niet aan uit wilt geven, het geld (op dit moment) niet hebt of dat je het spannend vindt om het uit te geven. Investeren is altijd spannend. Wij investeren regelmatig in onze ontwikkeling en in de kinderkrant en ook wij vinden het nog steeds spannend om zo’n beslissing te nemen. We hebben ook weleens geld geleend om een investering te kunnen doen, dat maakte het nog spannender. Wellicht heb jij iets aan de vragen die wij onszelf stellen als we overwegen om een investering te doen. 1. Wat kost het? 2. Wat levert het op? 3. Wat kost het me op lange termijn als ik blijf doen wat ik nu doe? Wat ook kan helpen is het volgende: hoe groot denk je dat de kans is dat je blijft denken ‘wat als ik het had gedaan’ als je het niet doet?